+90 212 234 9234

TR| EN |

Dişeti Hastalıkları

Dişeti Hastalıkları

Dişeti hastalığı dediğimizde kastedilen bölge: diş; onu saran kemik dokusu; dişin kemiğe tutunmasını sağlayan doku (ki biz buna periodontium diyoruz) ve dişi çevreleyen kemiği örten dişeti dokusudur. Anlaşılacağı üzere diş eti hastalığı bu sistemin hastalığıdır.

Hayatlarının bir devresinde, her 4 yetişkinden 3 tanesi, Piyore veya dişeti hastalığı olarak ta bilinen Periodontitis’ ten etkilenir. Özellikle kadınlar, yaşamlarının belirli evrelerinde periodontal hastalık riski taşırlar. Hormonal değişiklikler, dişetlerine kan akışını etkiliyebilir ve bakteri plağındaki irritan maddelere dişetinin tepkisi artabilir. Eğer periodontal hastalık riskiniz yüksek ise, böyle zamanlarda durumun kötüleştiğini farkedersiniz.

DİŞETİ (Periodontal) HASTALIKLARININ SEBEBİ: Dişe tutunan yapışkan bir bakteri plağının o dişin çevresindeki kemik ve dişetinde sebep olduğu infeksiyondur. Bu bakteri plağı, dişetlerinizi tahriş eden toksinler ( zehirler ) üretir.

Periodontal hastalığın Gingivitis denilen ilk evrelerinde, dişetleri şişer, rengi pembeden kırmızıya döner ve kolaylıkla kanar. Bu zehirlere ( toksinlere) vücudun tepkisi dişetlerinin dişten ayrılması şeklinde olur ve buralarda dişeti cebi denen derin boşluklar oluşur. Periodontal rahatsızlığın Periodontitis adını aldığı son devrelerinde, dişi destekleyen kemik ve yumuşak dokular tahrip olur ve diş sallanmaya başlar, bu durumda ya kendiliğinden düşer veya bir dişhekimi tarafından çekilmesi gerekir.

Buluğ Çağları ( onlu yaşlar )
Kızlar, buluğ çağına geldiklerinde, cinsiyet hormonları progesteron ve estrogen salgılaması artar.Bu hormon fazlalığı, dişetlerinin bakteri plağındaki toksinlere tepkisini şiddetlendirebilir. Dişetlerinin rengi kızarır, hassaslaşır, şişer ve muhtemelen yemek yerken veya diş fırçalarken kolaylıkla kanar.

Aylık Periyodlar
Bu dönemlerde bazı kadınlar ağız dokularında bir değişiklik gözlemezler. Ama bir kısmı da periyod başlamasından günler önce, şiş dişetleri,ağız yaraları, pamukçuk, şiş tükrük bezleri veya dişetlerinde kanamalar yaşayabilirler. Bu gibi hallerde Dişhekiminiz, sizi rahatlatacak özel temizlemeler, dişeti tedavileri ve topikal anestezikler tavsiye edebilir.

Doğum Kontrol Hapları
Bu hapları kullanan kadınlarda en sık rastlanan sorun, dişetlerindeki kızarıklık ve şişliklerdir.Doğum kontrol haplarındaki hormonlar, sisteminizdeki progesterone seviyesinin yükselmesine sebep olur. Dişhekiminize doğum kontrol hapı kullandığınızı belirtin. Böylece, dişetinizdeki rahatsızlığın doğru nedenini bulabileceği gibi, size, bu hapların yan etkisini hafifletebilecek (antibiotikler gibi) ilaçları tavsiye edebilir.

Hamilelik
Hamilelik sırasında, vücudunuzdaki hormonların seviyeleri oldukça yükselir. Gingivitis’e hamileliğin 2. ila 8. ayı arasında özellikle rastlanır, dişlerinizi fırçaladığınızda kanayabilen kırmızı, şiş ve acıyan dişetlerine sebep olabilir. Bu hassasiyet bakteri plağına aşırı bir tepkidir ve sebebi de sisteminizdeki aşırı yüksek progesterone’dur. Dişhekiminiz, bu problemleri yaşamamanız için hamileliğinizin 2. üç ayı ile 3.üç ayının ilk devrelerinde dişlerinizi daha sık fırçalamanızı isteyebilir.

Menopoz
Menopoz döneminde, ağzınızda: yanma hissi; tat değişiklikleri (tuzlu, biberli,ekşi); ağız kuruluğuna sebep olan tükrük akışındaki azalma ve sıcak/soğuk yiyecek veya içeceklere aşırı hassasiyet gibi fiziksel değişiklikler oluşur. Bir çok ilacın, ağız kuruluğuna da sebep olabilen, dişle bağlantılı yan etkileri olabilir. Ağız kuruluğuna karşı tükrük uyarıcı ilaçlar verilebilir.

ÖNLEMLER

Periodontal hastalıklardan sakınmamızı sağlayacak yöntemler:

  • Dişlerinizi günde iki defa fırçalayın ve her gün dişlerinizin biribirlerine değen ara yüzlerini diş ipi veya diş arası temizleyicilerle temizleyin.
  • Bakteri plağını ve gingivitisi önlemekte daha fazla yardıma ihtiyacınız olursa, Dişhekiminiz size antibiyotikli bir ağız gargarası önerebilir.
  • Dişhekiminizi kontroller ve profesyonel temizlik uygulamaları için düzenli olarak ziyaret edin.
  • Sağlığınız için dengeli beslenin ve yemek arası atıştırmalarınızı kısıtlayın.
09 Şubat 2015
7.929 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

tr_TRTurkish